joi, 24 martie 2011

Proces verbal incheiat in sedinta Comitetului Director din 23.03.2011

PROCES VERBAL

Incheiat astazi, 23.03.2011, in sedinta Comitetului Director al SCMD.
Participa urmatorii membri ai Comitetului Director:

1.     Col. (r) Dogaru Mircea
2.     Gl. Bg. (r) Balan Iosif
3.     Gl. Mr. (r) Nastase Constantin
4.     Col. (r) Monac Constantin
5.     Col. (r) Pricina Valeriu
6.     Col. (r) Racasan Stefan
7.     Lt. Col. (r) Apostol Catalin
8.     Col. (r) Tudor Marian
9.     Col (r) Varban Aurica

La sedinta participa ca invitati:

·        Presedintele Filialei Botosani
·        Sefii departamentelor SCMD

Punctul 1
Presedintele SCMD prezinta evidenta cheltuielilor SCMD pe perioada feb-martie 2011 si proiectul de buget pe anul 2011.
1.     Deoarece, sub presiune, exceptandu-i pe dl av. Galca Costel si dna av. Sarbu Simona (Constanta), care au acceptat sa respecte intelegerea de la Alba Iulia privind plata esalonata a onorariilor, toti ceilalti avocati au solicitat plata anticipata in momentul deschiderii actiunii, SCMD a platit pana la 23.03.2011 onorarii in valoare de 309.278,9 lei. O situatie aparte o are Filiala Sibiu care a platit integral atat diferenta ceruta membrilor cat si suma ce trebuia pusa la dispozitie de SCMD. Comitetul Director a aprobat cheltuielile si modalitatea de reglementare a platii SCMD catre Filiala Sibiu.
2.     Comitetul Director a aprobat incheierea si semnarea in continuare a contractelor de reprezentare in conditiile stabilite.
3.     S-a prezentat situatia cheltuielilor pentru mitingul din 1 martie 2011: transport filiale – 49.599,44 lei; comenzi facute de SCMD la intreprinderi din Calarasi (veste si sepci) – 3.010 lei, Tg. Jiu (bannere) – 309 lei, Campina (veste, steaguri, cozi de steag) – 6.577,89 lei, Bucuresti (materiale pt filmare si fotografiere – 700 lei, inchiriere fanfara – 4000 lei, achizitia unei statii de amplificare - 6000 lei.
4.     Compartimentul economico-financiar a estimat pentru anul in curs un total al veniturilor, in situatia in care toti membrii isi vor achita cotizatia integral, de 1.780.000 lei si un total al cheltuielilor (contracte si plati avocati, consumabile, manifestari stradale, achizitii, recompense, prestari servicii, asigurari, deplasari, etc) de circa 2.167.000. Compartimentul a atras atentia ca cei 62 lei (50 lei+TVA) platiti pentru fiecare membru de sindicat reprezentat in instanta, plus 30% cheltuieli filiale, depasesc 80% din totalul cotizatiilor.
·        Nu toti membrii de sindicat au achitat cotizatia integral, unii doar 10 lei, altii 30 lei, desi sindicatul a platit si continua sa plateasca integral, anticipat, 62 lei pentru fiecare membru;
·        Cotizatia pentru urmasi si vaduve este doar de 60 lei, sub plafonul platit de catre SCMD.
·        Nu se intelege inca peste tot ca SCMD este unul singur, ca personalitate juridica, conturile sunt ale SCMD, si ca in acestea trebuie depusa cotizatia, individual, de catre membri carora sa le apara numele ca depunatori in banca, din acel moment ei devenind, oficial, membri ai SCMD. Comitetul Director a admis defalcarea in 4 rate a cotizatiei, desi nu era statutar, si calculul nu pe ani calendaristici ci pe ani de cotizare, pentru a veni in sprijinul celor cu pensii modeste. De asemenea s-a admis ca pentru aceeia care nu stiu sa lucreze cu banca, secretarii filialelor sa depuna, pe grupuri, cotizatiile primite in numerar la sediul filialei. Aceasta nu inseamna insa ca banii si numele membrilor cotizanti nu trebuie sa ajunga in conturile SCMD si ca, nestatutar si ilegal, pot fi retinuti la nesfarsit la filiala. Pentru ca ne trezim cu situatia in care membrii cotizanti de luni de zile nu figureaza in evidenta centrala si in evidenta bancara, ei nefiind, statutar, membri de sindicat. Mai mult, SCMD a deschis si deschide in continuare subconturi filialelor pentru a trimite banii conveniti pentru cheltuieli locale, dar nu poate face acest lucru, deoarece nu exista documente justificative sau returnari ale avansurilor de anul trecut si, in plus, stabileste un cuantum functie de nr. de membri pentru a afla ulterior ca filiala are un alt numar de membri in evidenta (caz concret la o filiala cu 96 de membri in evidenta centrala, dar cu 437 de membri pe teren!…). Majoritatea situatiilor s-au corectat, evidenta centrala fiind adusa la zi in baza documentelor de la filiale si situatia cheltuielilor efectuate rezolvata. Trebuie inteles ca, spre exemplu, colectorii de impozite ne executa pe toti, dar isi primesc salariul de la stat, nu isi retin salariu din impozitele colectate de la cetateni, trimitand in contul statului restul.
·        Dl Gl Mr Nastase, vicepresedinte si sef al Departamentului financiar si dl vicepresedinte trezorier  Lt Col Catalin Apostol lucreaza la proiectul de creare a punctelor de lucru teritoriale in domeniul financiar, vizand pe viitor o mai mare autonomie financiara a filialelor si un transfer de responsabilitate catre acestea, dar, deocamdata, situatia trebuie adusa la zi.
·        S-a votat propunerea BO ale filialelor Suceava, Radauti si Botosani ca, in putinele situatii ramase neclarificate, presedintii filialelor in cauza si responsabilii financiari sa poata veni la Bucuresti pentru confruntarea evidentei si preluarea documentelor care lipsesc.

S-a votat ca filialele sa aiba deplina independenta in cheltuirea sumelor alocate, acestea urmand sa fie justificate la Departamentul economico-financiar trimestrial, prin facturi si chitante (fara raport de necesitate la fiecare activitate). Cu raport de necesitate vor fi alocate doar sumele suplimentare alocate de SCMD pentru activitati stabilite de Comitetul Director.

Punctul 2
Deoarece SCMD s-a gasit in situatia de a plati avocat pentru persoane care nu sunt nici in evidenta centrala si nici a filialei de domiciliu, s-a votat ca, in astfel de situatii, Secretariatul Tehnic sa publice, pe pagina centrala precum si a filialelor in cauza, numele tuturor membrilor SCMD care figureaza la filiala respectiva in evidenta centrala, pentru ca membrii filialei sa poata atentiona fie Comitetul Director fie Biroul Operativ in cazul in care nu se regasesc in lista cu membrii de sindicat.

Punctul 3
Comitetul Director a aprobat decontul unor cheltuieli facute de catre Filiala Ramnicu Sarat, in anul 2010, cheltuieli pentru care filiala a prezentat doar copii dupa facturi si chitante, actele originale fiind pierdute.
Comitetul Director a aprobat acoperirea cheltuielilor dl avocat Galca, in conformitate cu cele prevazute in varianta finala de contract, esalonat si pe baza de facturi originale.

Punctul 4
Data fiind situatia de urgenta privind reprezentarea juridica, aparuta la filialele Targoviste, Focsani, Miercurea Ciuc, Comitetul Director a aprobat masurile propuse de catre consilierul juridic Col Just (r) Pielmus Emilian. De asemenea, s-a aprobat, in conditiile in care au inceput sa apara deciziile de revizuire a pensiilor in baza OUG 1/2011, lucrul la strategia SCMD pentru anularea acestora. Urmeaza ca Departamentul juridic sa elaboreze modelul de contestare a deciziilor de revizuire si noul ghid al activitatilor in justitie.

Punctul 5
Comitetul Director a decis sa se puna in dezbaterea filialelor proiectul “”Instructiunilor privind inregistrarea, manuirea, inventarierea si pastrarea documentelor SCMD””. Termenul pentru propunerile de imbunatatire este 15.04.2011.

Punctul 6
In vederea limitarii cheltuielilor, deconturile pentru deplasari cu masina personala in interesul SCMD se vor aproba numai pe baza de referat de necesitate, cu specificarea activitatii, a traseelor parcurse si a numarului de kilometri parcursi, precum si a consumului de carburant.

Punctul 7
Presedintele Filialei 1 Botosani a retras, cu caracter temporar, propunerea acestei filiale de a se lucra la toate structurile SCMD cu Internet Banking. Comitetul Director a fost de acord cu aceasta propunere.

Punctul 8
Comitetul Director a aprobat sa se publice pe pagina de internet a Departamentului economico-financiar toate fisele, formularele si alte documente tip din domeniul financiar contabil pentru ca toate filialele sa poata lucra in sistem unitar cu aceasta formularistica.

Punctul 9
Comitetul Director a votat ca in absenta presedintelui SCMD, prin delegare de responsabilitate, dl. Vicepresedinte Gl. Mr. Nastase Constantin sa aprobe deconturile, achizitiile si alte cheltuieli ale sindicatului.

Punctul 10
Luand in discutie Planul de masuri adoptat de catre Comitetul Director in urma propunerilor echipei de control economico-financiar intern, dl Vicepresedinte Gl. Mr. Nastase a propus si Comitetul Director a aprobat ca acesta sa fie finalizat pana la 31.03.2011. Principalele concluzii ale controlului au fost neglijenta in evidenta si lipsa rapoartelor de necesitate, neconstatandu-se fraude, delapidari, lipsuri nejustificate si alte pretinse nereguli invocate. Dupa indeplinirea tuturor masurilor cuprinse in Planul de masuri, seful Departamentului economico-financiar si seful echipei de control intern vor intocmi un act de constatare.

Punctul 11
S-au aprobat propunerile Departamentului Media si Comunicare, exprimate de dl. Col. Ene Arsinel privind:

·        Extinderea procesului de pregatire in domeniul media a reprezentantilor filialelor, initiat cu ajutorul dl Col Hariuc
·        Achizitionarea unor panze inscriptionate cu initialele SCMD, ca fundal pentru aparitiile televizate si conferintele de presa
·        Achizionarea unor dispozitive electronice pentru stocarea (arhivarea) imaginilor si a tuturor inregistrarilor facute la compartimentul audio-vizual

Punctul 12
Deoarece actuala clica politica de la Guvernare doreste  sa acapareze si capitala Romaniei, pentru a se perpetua la putere, vizand in special bugetul consistent al acesteia, Comitetul Director a aprobat implicarea SCMD in campania de declansare a unui referendum la care sa participe toata populatia Capitalei, pentru ca cetatenii sa hotarasca destinul lor, si nu Udrea si gasca portocalie, carora se pare ca nu le mai ajung banii dirijati/sifonati prin Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.

Sedinta se incheie. Semneaza membrii Comitetului Director.

1.     Col. (r) Dogaru Mircea
2.     Gl. Bg. (r) Balan Iosif
3.     Gl. Mr. (r) Nastase Constantin
4.     Col. (r) Monac Constantin
5.     Col. (r) Pricina Valeriu
6.     Col. (r) Racasan Stefan
7.     Lt. Col. (r) Apostol Catalin
8.     Col. (r) Tudor Marian
9.     Col (r) Varban Aurica