luni, 10 septembrie 2012O delegatie de experti ai Comisiei de la Venetia
a venit in Romania

In atentia tuturor membrilor SCMD:

            Comisia de la Venetia pentru Democratie prin Drept a Parlamentului Europei a adoptat “Codul de bune practici pentru referendum”, care prevede la Art.7, ca in tarile UE, in materie de referendum, nu se recomanda “prag-cvorum de prezenta”. Adoptat la 27 noiembrie 2008, in cadrul sesiunii 1042, de catre Comitetul ministrilor al UE, acest Cod a devenit obligatoriu prin Decizia CM 172T/2008.

            Actuala delegatie de experti ai Comisiei de la Venetia ancheteaza in Romania modul in care s-a desfasurat referendumul, ca urmare a plangerilor guvernului si ale CNSC, prin Fundatia Romana de Democratie prin Drept.  Delegatia va stabili daca a fost, sau nu, respectata legislatia europeana care prevaleaza, dupa care, in circa o saptamana Comisia de la Venetia isi va publica concluziile.

            In aceste conditii, pentru a participa direct la eforturile europene de salvgardare a democratiei in Romania, intre SCMD si Fundatia Romana de Democratie prin Drept, (care reprezinta in Romania Comisia de la Venetia), ambele membre ale CNSC, s-a incheiat prin decizia Biroului Operativ, urmatorul protocol suplimentar de colaborare: